5 guzhinat me te mira ne bote

Posted by deoni | Posted in Kuriozitete | Posted on 21-05-2011

0

Me poshte po japim nje klasifikim sipas Lonely Planet, nje sugjerim per vendet qe mund te vizitoni edhe per kete arsye.

1. THAILANDA
Ne kete vend qe ndodhet ne kryqezimin ndermjet Kines, Indise dhe Oqeanise, pjata ne pergjithesi eshte shume e pasur me hudhra dhe piper, leng limoni te athet, dhe ne pergjithesi balsam limoni.

2. GREQIA
Guzhina greke shquhet per freskine e produkteve. Shija e guzhines greke shkon qe nga vaji i ullirit e drei tek oktapodi. Per kete guzhine jane te papranueshme orvatjet per ta ndryshuar shijen nepermjet nderhyrjeve dhe perpunimeve artificilae qe mund te synojne maskimin e saj.

3. KINA
Ne traditen kineze, duke filluar qe nga dyqnkat ne rruge, dhe deri tek banketet me 5 yje, pjata kineze shquhet per finesen. Parimi me i rendesishem i kesaj guzhine eshte Yin e Yang ( ekuiliber dhe harmoni).

4. FRANCA
Guzhina franceze eshte shume e permendur per shijen e saj, dhe per perfshirjen ne te te shume perberesve. Ne France, klima dhe pozicioni gjeografik qe kane rajonet kane percaktuar edhe shume specialitete te ndryshme.

5. SPANJA
Dhe vecanerisht Barcelona, ka fituar me kohe mirnjohjen dhe vleresimin e shume degustatoreve te specializuar.

Komentoni këtë kuriozitet