Eksperimenti, lindin dy majmunë me ADN e dy nënave dhe të një babai të vetëm

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 27-08-2009

0


majmuniKanë lindur majmunë të shëndetshëm me dy nëna dhe një baba të vetëm. Një gjë e tillë është mundësuar pas fertilizimit të një qelize vezë që përmban ADN e dy majmunëve femra.

Raportuar në revistën Nature, ngjarje e paprecedent, ishte marrë nga një metodë të re për fekondim, e cila përfundimisht mund të bëjë të mundur që të lindin fëmijë të shëndoshë, edhe në qoftë se nëna është një bartës i sëmundjeve gjenetike në ADN.

Puna u krye nga Shoukhrat Mitalipov Oregon në Universitetin Beaverton.

Nëse ka mutacione mitokondriale ADN e nënës, ajo mund të transmetojë sëmundje te fëmija e saj që shkaktojnë madje edhe vdekje.

Janë të paktën 50 sëmundje të lidhura me defekte gjenetike në ADN mitokondrike dhe prandaj u realizua ku eksperiment, nëse mund të eliminoheshin të tilla dëmtime në ADN të një nëne, duke zëvendësuar këto pejës të zinxhirit të saj të ADN me atë të një nëne tjetër.

Dhe ajo rezultoi me sukses. “Kjo metodë, – thonë ekspertët, – mund të përdoret për të parandaluar sëmundje gjenetike të lidhura me ADN mitokonrike të njerëzve”.

Komentoni këtë kuriozitet