Francë, Monaco

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 04-11-2012

0

Në të gjithë botën, janë 17 mini-shtete të pavarura, duke filluar nga më i vogli, deri te më i madhi. Secili nga ta ka një sipërfaqe më të vogël se 360 kilometra katrorë. Nëse do të bashkohej sipërfaqja e këtyre 17 shteteve, do të mund të fitohej një shtet pak më i madh se Rhode Island. Madje, edhe Singapori i vogël është tepër i madh krahasuar me këtë listë (ai ka mbi 400 kilometra katrorë)! Ja l
ista…

Vatikani – 0.36 kilometra katror – Shteti më i vogël në botë me popullatë prej 770 banorësh, asnjëri prej tyre nuk është banor i përhershëm.

Monako – 1.1 kilometër katror

Nauru – 13.6 kilometra katrorë – 13,000 banorët e ishullit Nauru në Paqësor, jetojnë mbi shtresat e pakta të fosfatit.

Tuvalu – 14.6 kilometra katrorë

San Marino – 38.4 kilometra katrorë – Ndodhet në malin Titano, në Italinë veriore.

Liehtenshtajni – 99.2 kilometra katrorë – Ky mikro-shtet ka 34,000 banorë. Nga Zvicra e ndan lumi Rhine, e nga Austria Alpet.

Saint Kitts dhe Nevis – 166.2 kilometra katrorë – Ky shtet i Karaibeve me 39,000 banorë, pavarësinë e fitoi më 1983.

Sejshellet – 106 kilometra katrorë

Maldivet – 184 kilometra katrorë

Malta – 195.2 kilometra katrorë – Ishulli ndodhet në jug të ishullit italian, Sicilia.

Grenada – 212.8 kilometra katrorë

Barbados – 265.6 kilometra katrorë – Rreth 280,000 njerëz jetojnë në këtë ishull

Andorra – 28 kilometra katrorë

Palau – 305.6 kilometra katrorë

 

Komentoni këtë kuriozitet