Arrin vaksina me ADN te modifikuar..

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 26-03-2013

0

adnLajmi i fundit nga ANSA,Itali,vjen ne një artikull dedikuar mjeksise,ajo jep lajmin per krijimin e një vaksine të re, e cila përmban ADN-n e virusit dhe që do të futet direkt në qelizat e trupit tonë, në mënyrë që vaksina e re te vijë në përbërjen tonë gjenetike,si mjet për të luftuar infeksionin.

ANSA – Realizohet vaksina e parë që përmban një shtrirje të ADN-së, të gjitha në formën e një pakete: qe është një shtresë e vogel me gjilpëra,te cilat gradualisht clirojne(fusin) medikamentin për disa javë ne organizmin tone. Kjo menyre ‘lirimi e vaksinës”, eshte bërë nga një grup studiuesh te udhëhequr nga Instituti i Teknologjisë së Massachusetts (MIT),e cila pershkruhet si nje vaksine nga ”materiale të natyrës”,qe mund të jetë e rëndësishëme edhe për vendet ne zhvillimin,per shkak se nuk kërkon ngrirje dhe është e lehtë për të ruajtur dhe transportuar.

Patch ose vaksina me perberes ADN-jre e realizuar nga hulumtuesit amerikanë,mund të hapë rrugën për përdorimin ne ekonomite inovative,mbasi”vaksina e ADN-së”,eshte një lloj konkurenti i ri ilaci për të zëvendësuar vaksinat tradicionale.

Ndryshe nga vaksinat tradicionale të prodhuara e qe jane ne qarkullim,duke injektuar ne organizmin tone viruse ose baktereve te ‘dobesuar’, vaksinat me ADN sigurojnë futjen direkt në qelizat tona me perberesit e ADN-së te ”udhëzuara”,për të luftuar infeksionin. Një zgjidhje shumë e thjeshtë dhe teorikisht e lire, por deri tani ka prodhuar pak rezultate dhe eshte shumë e vështirë për t’u zbatuar.

Vaksina ”patch” ose vaksina me ADN

”Patch” eshte bërë nga hulumtuesit për të mundësuar dhe kapërcyer çështjet që lidhen me ruajtjen dhe transportin e vaksinave të ADN-së,e cila eshte rezistente. Këto janë gjilpëra te vogla e te holla në gjendje qe të lëshojnë përmbajtjen e vaksinës të përbere me ADN, për disa javë, duke siguruar një dozë të vazhdueshme tek pacientet, një përgjigje për një terapi ekzakte dhe një ruajtje te mirë të medikamentit.

155 mijë USD për ta klonuar qenin

Posted by deoni | Posted in Kuriozitete | Posted on 10-05-2012

1

Ky çift shpenzoi 155 mijë USD për ta risjellë në jetë qenin”qenin e tyre të ngordhur. Edgar dhe Nina Otto paguan një pasuri të tërë për të klonuar qenin”qenin e tyre, të quajtur Sir Lancelot.

Gjithçka nisi në vitin 2008 kur qeni i tyre u diagnostikua me kancer. “Nuk e prisnim të vdiste kaq i ri,” tha amerikani Otto, djali i Edward Otto, një nga bashkëthemeluesit e NASCAR.

Lind në laborator jeta artificiale

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 21-05-2010

0

Eshtë ndërtuar në laborator qeliza e parë artificiale e kontrolluar nga një ADN sintetike, në gjendje për t’u ndarë dhe dyfishuar sic do qelizë tjetër.

Rezultati është publikuar në revistën “Science” pas një pune të gjatë të institutit “Craig Venter” në SHBA. Ky është një nga hapat më të mëdhenj të viteve të fundit në shkencën e gjenetikës dhe tashmë kufiri i jetës artificiale është më afër.

Kërkon babanë e fëmijës mes të burgosurve

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 30-09-2009

0

Kërkon babanë e fëmijës mes të burgosurveNjë grua shtatzënë ka bërë kërkesë për të marrë vesh se cili nga 6 të burgosurit e një burgu rumun është babai i fëmijës që ajo pret ta linde.

Nëna e ardhshme Raluca Dionescu nga qyteti Iasi thotë se secili prej të burgosurve që ajo ka takuar nderkohe qe po punonte me gjysmë orari në burg, mund të jetë babai.

Të burgosurit, në mes të moshave 24 e 35 vjeç, do të duhet të bëjnë testet e gjakut dhe të ADN-së.

Eksperimenti, lindin dy majmunë me ADN e dy nënave dhe të një babai të vetëm

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 27-08-2009

0


majmuniKanë lindur majmunë të shëndetshëm me dy nëna dhe një baba të vetëm. Një gjë e tillë është mundësuar pas fertilizimit të një qelize vezë që përmban ADN e dy majmunëve femra.

Raportuar në revistën Nature, ngjarje e paprecedent, ishte marrë nga një metodë të re për fekondim, e cila përfundimisht mund të bëjë të mundur që të lindin fëmijë të shëndoshë, edhe në qoftë se nëna është një bartës i sëmundjeve gjenetike në ADN.

Puna u krye nga Shoukhrat Mitalipov Oregon në Universitetin Beaverton.