DA14, Asteroidi qe do te “ferkoje” Token ne 15 Shkurtin e ardhshem

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 09-11-2012

1

Ne 15 Shkurtin e ardhshem, asteroidi me emrin e koduar DA14, me nje diameter prej 45 metrash dhe peshe 130.000 T, ose afersisht sa 5000 autobuze te medhenj, do t’i afrohet

Tokes ne nje distance prej 22.500 km. Kjo do te jete distanca me e afert qe nje asteroid i eshte afruar Tokes, sa i takon eres moderne. Gjithsesi, asgje per tu frikesuar sigurojne astronomet. Nga ana tjeter, mundesia qe ky asteroid te perplaset me Token, jane 0.031%, por e parashikuar kjo per vitin 2020, ose 2082. Studimi me nga afer i levizjes se ketij asteroidi, do tu jape mundesi astronomeve qe te perllogarisin me saktesi orbiten e tij te levizjes, per te perjashtuar me pas cdo dyshim per mundesine e takimit te saj me Token ne vitet e permendura me siper.

DA14, Asteroidi që do të “fërkoje” Token në 15 Shkurtin e ardhshëm

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 08-11-2012

0

Në15 Shkurtin e ardhshëm, asteroidi me emrin e koduar DA14, me një diameter prej 45 metrash dhe peshë 130.000 T, ose afërsisht sa 5000 autobuze të mëdhenj, do t’i afrohet
Tokës në një distancë prej 22.500 km. Kjo do të jetë distanca më e afërt që një asteroid i është afruar Tokës, sa i takon erës moderne. Gjithsesi, asgjë për t’u

frikësuar sigurojnë astronomet. Nga ana tjeter, mundësia që ky asteroid të përplaset me Token, janë 0.031%, por e parashikuar kjo për vitin 2020, ose 2082. Studimi më nga afërt i lëvizjes së këtij asteroidi, do t’u japë mundësi astronomeve që të përllogarisin me saktësi orbiten e tij të lëvizjes, për të përjashtuar më pas çdo dyshim për mundësine e takimit të saj me Token në vitet e përmendura më siper.

Një asteroid sa aeroplani do të “fluturojë” sot në “afërsi” të Tokës

Posted by deoni | Posted in Kuriozitete | Posted on 02-04-2012

0

Një asteroid me madhësi sa një aeroplan do të “fluturojë” të dielën, më 1 prill në afërsi të Tokës, por nuk ka frikë se ai do të ndeshet me tokën, ka njoftuar Agjencia amerikane për gjithësi NASA.

Asteroidi i quajtur 2012 EG5, i gjerë diku rreth 50 metra, do të fluturojë afër tokës rreth orës 09.35.

Një asteroid po i afrohet Tokës

Posted by deoni | Posted in Kuriozitete | Posted on 08-11-2011

1

Një asteroid i madhësisë së një aeroplanbartësi, pritet që të martën pas mesnatës, të jetë më afër Tokës se sa Hënës, ndërsa të mërkurën do të ketë afërsinë më të madhe me Tokën.

Kjo afërsi me Tokën do tu jep shkencëtarëve një mundësi të rrallë, që të bëjnë studime pa dërguar sonda në hapësirë. Shkencëtarët e NASA që e kanë krijuar grafikun e lëvizjes së asteroidit, njoftuan se distanca më e afërt me Tokën do të jetë të mërkurën, herët në mëngjes, 28 minuta pas mesnatës, sipas kohës së Evropës Qendrore.

Nje asteroid po i afrohet Tokes

Posted by deoni | Posted in Kuriozitete | Posted on 14-04-2011

0

Një asteroid po i afrohet Tokës. Lajmi që vjen nga SHBA-ja flet për asteroidin e quajtur 2005 YU55, i dalluar për herë të parë para 6 vjetësh, por që nuk duket se paraqet ndonjë rrezik.

Megjithatë, shkencëtarët e Minor Planet Center di Cambridge (Massachusett) e kanë kategorizuar ndër asteroidër potencialisht të rrezikshëm.

Asteroid ne qender te Afrikes

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 11-03-2010

1

Ne qender te Afrikes eshte gjendur nje krater i madh i shkaktuar nga renia e ndonje asteroidi apo nje komete me diameter rreth dy kilometra. Unaza e madhe e madhe me diameter 36-46 kilometra eshte gjetur ne Kongo.

Zbulimi eshte bere nga shkencetare italiane dhe eshte prezantuar ne Teksas ne ditet e kaluara gjate nje konference te Shkences Lunare dhe Planetare. Ky krater shenon nje rekord ne mes 50 te tjerave te regjistruara deri me sot ne siperfaqen e tokes. Ne qender te unazes terreni eshte i thelle rreth 60 metra.