Pengohet eksperimenti nga nje cop buke

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 08-11-2009

0

Pengohet eksperimenti nga nje cop bukeLarge Hadron Collider qe ndodhet ne afersi te Gjeneves, nje projekt qe ka kushtuar 4.9 miliarde euro, e ka ndalur punen. Ne brendesi te pajisjes gjigande qe ze nje hapesire prej 27 km katrore, eshte gjetur nje cope buke.

Kjo gje kishte shkaktuar prishjen e nje pjese te jashtme qe sherben per ftohjen ne menyre qe temperatura te qendroje 1.9 grade.

Makina e CERN-it eshte ndertuar per te cuar shpejtesine e protonit deri ne 99,9999991% te shpejtesise se drites, cka do te vertetonte shendijen qe i dha jete Universit.

Lind makina qe shpeton kalimtarin

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 17-10-2009

0

Lind makina qe shpeton kalimtarinFlet si nje navigator: “Kujdes, kembesor!”. Ndez dhe fik driten sinjalizuese: te verdhe nese kalimtari eshte ende larg dhe te kuqe nese afrohet.

Frenon ne te njejten menyre si frenat e dores nese shpejtesia eshte ne limitet e qarkullimit brenda qytetit.

Kjo eshte makina inteligjente qe ende nuk ka nje emer, por ka gjetur menjehere nje treg.