Të lesh duhanin me një sms

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 10-10-2009

1

te lesh duhanin me nje smsFale telefonit celular, te braktisesh vesin e duhanit eshte me e lehte.Perfundimin e ka nxjerr nje studim nderkombetar i publikuar ne “Cochrane Library” qe ka krahasuar kater eksperimente te kryera ne Zelanden e Re, Mbreterine e Bashkuar dhe Norvegji, objektivi i te cilave eshte lehtesimi i lenies se duhanit.

Shkencetaret kane konstatuar se programet anti-duhan qe parashikojne dergimin e mesazheve te shkurtra duhanpiresve per t’i mbeshtetur ne ndermarrjen e tyre kane rezultate pozitive.

Specifikisht, eksperimentet qe kane analizuar nje kampion prej 2600 subjektesh, kane mundesuar te zbulohet se pas gjashte javesh trajtim me ane te sms-ve, perqindja e personave qe arrijne te lene duhanin per te pakten nje vit eshte dyfishe me e madhe nga ata qe regjistrohen ne programet tradicionale.

“Te humbesh vesin mund te jete shume e veshtire dhe shume persona ndermarrin disa tentative perpara se t’ia arrijne”, eshte shprehur Robyn Whittaker, shkencetar prane Universitetit te Auckland, duke shpjeguar se per kete “eshte e rendesishme te jepet mbeshtetje duke ofruar nje game te gjere opsionesh”.

Ne kete kuptim, programe si “Txt2Quit”, i promovuar dhe financuar nga qeveria e Zelandes se Re, parashikojne si dergimin e 2-3 mesazheve ne dite, ashtu edhe mundesine qe vete duhanpiresit te dergojne sms ne momentet me te veshtira./Top Channel

Komentet (1)

QESHARAKE

Komentoni këtë kuriozitet